Valg af planter til din have

Valg af planter til din have


Haven er ofte boligens fristed. En grøn oase hvor vores sanser stimuleres, og vi kommer tæt på naturens gaver. 

Haven skaber liv og stemning og repræsenterer ofte boligens indre. Derfor varierer havens formål og udseende også fra person til person. 

Har haven en stor åben græsplæne med robuste planter, eller præges den af sart duftende blomsterbede? Eller måske er det en spiselig have med sprøde gulerødder og søde jordbær? Hvad end havens formål er, kan du med valget af planter få præcis, hvad du drømmer om.

 

 

Om det er første gang, du har en have, eller du er garvet med havehandsker og planteske, så er der en række overvejelser, du bør gennemgå, før haven indrettes. 

Thomsens har mere end 50 års erfaring med udformning og pleje af haver, og vores dygtige rådgivere står klar til at tage en uforpligtende samtale med dig, hvor vi sammen gennemgår alle vigtige overvejelser på vejen mod din drømmehave. Med Thomsens som din anlægsgartner i Nordsjælland er du sikret et trygt forløb og kvalitetssikret anlægsgartnerarbejde.

Hvilke planter skal du vælge? 

Vi har listet tre punkter, du med fordel kan overveje, før du vælger planter til haven. Selvom et smukt bed af røde roser kan virke tiltalende, er det vigtigt at indtænke funktion, design og leveforhold, så både dine ønsker opfyldes, og planterne kan leve sundt og længe.

 

  1. Funktion eller stil? 

Hvilket formål ønsker du for haven? 

Er det en familiehave, hvor dine børn spiller fodbold og tumler rundt? Har du allerede grønne fingre eller drømmer du om at få det? 

Ønsker du en aktiv prydhave, som du kan beundre og dufte til med smukke blomstrende planter og plads til familiehygge og afslapning? Eller måske er en mere praktisk løsning i form af en nyttehave med grøntsager og krydderurter mere din smag?

 

      2. Hvilken type have ønsker du dig? 

Skal haven være en videreførelse af husets linjer og indretning, eller skal den have et tema?

Eksempler på havetemaer:

  • Geometriske former med klippede hække, ens krukker og et minimalistisk design. 
  • Rekreativt og terapeutisk opholdssted med rolige former.
  • Romantisk med slyngede stier, runde former og finurlige krukker. 
  • Spiselig og klimavenlig med grøntsager og duftende urter, som er et lækkert og miljøbevidst bidrag til husholdningen.

     

      3. Overvej hvilke leveforhold som din have tilbyder haveplanterne. 

Hvordan er jorden, vindforholdene og hvor meget sollys er der?

Overvej blandt andet:

  • Er jorden sur, leret eller sandet?
  • Hvor meget sol og skygge er tilgengængeligt i din have i løbet af dagen?
  • Hvor meget tid gider du at bruge på vedligeholdelse?

 

Thomsens står klar til at rådgive dig, når du vil vælge planter, så du får en have skræddersyet din smag, behov og evner i haven.

 

 

Vores bestsellers 

Lupin

I din vilde have vil lupiner være et smukt og farverigt islæt med plantens mange forskellige farvekombinationer. De dekorative lupiner er kærkomne gæster i sommerhaven, hvor de typisk blomstrer i juni-juli med endnu en blomstring i september. 

Lupiner er perfekte til havens vildskab. De kommer i alverdens smukke farver og er endda nemme at have med at gøre, fordi lupiner har lange rødder, som gør planten selvforsynende med gødning og kun bør vandes i meget tørre perioder.

 

Lupin blomst

 

Lav sæbeurt

Den lave sæbeurt kendes på de sarte rosarøde blomsterblade, der titter frem i juni og juli. På trods af sin beskedenhed, er lav sæbeurt en hårdfør staude og passer perfekt til den vilde have. Planten blomstrer rigt, udsender en dejlig duft og trives godt i sol og næringsrig jord.

Lav sæbeurt

 

Hvid fredløs 

Hvid fredløs er elsket af sommerfugle, bier og andre insekter, som tager for sig af blomstens søde nektar. Den smukke plante står højt i blomstringsperioden fra juni til september. I efteråret vil blomsternes varme gule og gyldne farve lyse op blandt årstidens løv. Du kan forvente en lidt aggressiv plante, som hurtigt breder sig over større arealer. Hvid fredløs er særdeles velegnet som selvplejende plante og passer derfor perfekt ind i din vilde have

Hvid fredløs

  

Kontakt os allerede i dag på +45 40 60 70 80!Få et uforpligtende tilbud


Cvr: 3731 7969 | Sitemap
Top