Guide: Sådan laver du en støttemur

Laver en støttemur


Der kan være mange gode grunde til at anlægge en støttemur i din have. Det kan være at du vil udligne et niveauforskel ved anlæg af en terrasse, indkørsel eller højbed eller, at du vil reducere støj fra en nærliggende vej. Udover, at de kan være praktiske, når de giver ekstra støtte ved skråninger, og når de fungerer til at inddele haven og arealet omkring huset, medvirker en støttemur til at skabe charme i området. 

Hvis du planlægger at anlægge en støttemur i din have, kan du med fordel læse med her, hvor vi præsenterer en gennemgang af, hvordan du anlægger en støttemur samt gode råd til udførelsen.

Gode råd inden du går i gang

Det første du bør overveje, før du går i gang med at anlægge din støttemur, er: 

  • Højdeforhold 
  • Hældningsforhold 
  • Belastningsforhold 

Det kan herudover være en ide at udarbejde en arbejdsplan eller tegning, som du kan følge undervejs. Det er samtidig en god ide at sørge for, at du har alt nødvendigt materiale til at anlægge din støttemur, før du går i gang med arbejdet. Til at anlægge en støttemur skal du bruge følgende: 

  • Støttemursten 
  • Grus eller sand – til at støtte bagmuren 
  • Stabilgrus 
  • Beton
  • Evt. fliser, belægningssten eller blomster som top

Ønsker du en støttemur, som er præget af blomster, planter og vildt liv, kan du med fordel placere stenene med større afstand, når du bygger muren. På den måde giver du plads til, at planter kan vokse i mellem. Det er vigtigt at notere sig, at ovenstående liste er fleksibel og kan tilapasses efter dit byggeprojekt.

Opbygning af støttemur - step by step

Fremgangsmåden for anlæggelsen af din støttemur afhænger først og fremmest af, hvilken højde du ønsker. Jo højere muren skal være, jo mere stabilitet kræver den. Når du har bestemt dig for højden og anskaffet dig det nødvendige materiale, kan du følge denne step-by-step guide til opbygning af en støttemur:

  • Udgrav 

Du begynder din støttemur ved at grave, indtil du finder en bæredygtig bund, hvor din støttemur skal stå. Hvis hullet er dybere end 35 cm, bør du sikre bunden ved at tilføje et 15 cm lag komprimeret sand. 

  • Udfyld hullet 

Herefter tilføjer du først 1) 15 cm stabilgrus, 2) 20 cm jordfugtig beton. Betonnen bør fylde 15 cm mere, end støttemurens ønskede bredde.  

  • Anlæg din støttemur

Første række af mursten anlægges direkte i betonen.  

  • Fortsæt indtil ønskede højde er nået

Lad betonen tørre godt ind før du fortsætter.

Hvis du planlægger at anlægge en støttemur, som enten er 1,5 meter høj, eller som har en hældning på mere end 10 cm, anbefales det, at du søger rådgivning fra en fagkyndig, da kravene vil være anderledes for denne. 

Få anlagt en støttemur af Thomsen's

Hos Thomsens kan vi anlægge støttemure og havetrapper i mange forskellige materialer til alle tænkelige formål. Vi har mere end 45 års erfaring i anlægsbranchen, og vi kan derfor sikre dig for, at vi yder en haveservice af højeste kvalitet. Thomsens er din anlægsgartner i Nordsjælland, og vi kan hjælpe med alt indenfor haveservice. Hvis du har spørgsmål til muligheden for at anlægge en støttemur i din have, du velkommen til at kontakte os på telefon 40 60 70 80. Du kan også udfylde vores formular herunder, så vender vi tilbage hurtigst muligt.  



Kontakt os idag


 

 

 

 

 

 

Cvr: 3731 7969 | Sitemap
Top